Wielkie grzybobranie - weź udział w bezpiecznej wyprawie po grzyby

wielkie grzybobranie

Czy jesteś koneserem grzybów, potrafiącym na pierwszy rzut oka odróżnić kurki od lisówki ? A może jesteś raczej początkujący i trzymasz się bezpiecznych grzybów, które można znaleźć w supermarketach? Tak czy inaczej, nie ma nic lepszego niż zbieranie dzikich grzybów.

Jednak zanim wyjdziesz i zaczniesz zbierać swój własny zapas smacznych grzybów, warto pamiętać o kilku rzeczach. Nie wszystkie dzikie grzyby są jadalne, a niektóre są nawet trujące. Jeśli nie wiesz, co robisz lub nie masz zbyt dużego doświadczenia w rozpoznawaniu różnych gatunków grzybów, być może warto zostawić je w spokoju. Chociaż zbieranie własnych grzybów nie jest zbyt trudne, gdy zrozumiesz podstawy. Oto więc kilka wskazówek, jak zebrać doskonałe grzyby.

Na co zwracać uwagę przy zbieraniu grzybów

Przede wszystkim musisz zdecydować, jaki rodzaj grzybów chcesz zbierać. Możesz wybrać się na grzyby polne, które rosną na otwartych obszarach leśnych i łąkach lub lasach. Możesz również wybrać grzyby jadalne uprawiane w gospodarstwach rolnych. Kiedy już zdecydujesz się na rodzaj grzyba, który chcesz zebrać, musisz wiedzieć, jak rozpoznać każdy rodzaj. Oto kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę podczas zbierania dzikich grzybów.

Sprawdź lokalizację

Zanim zaczniesz zbierać grzyby, musisz się upewnić, że rzeczywiście są to grzyby jadalne. Jeśli zbierasz grzyby dzikie, ważne jest, aby zacząć od upewnienia się, że grzyby rzeczywiście rosną w środowisku naturalnym. Powinieneś unikać zbierania grzybów z obszarów, gdzie grzyby są uprawiane komercyjnie lub z obszarów, które są odwiedzane przez dużą liczbę ludzi. W takich miejscach jest bowiem mniej prawdopodobne, że znajdziesz rzadkie rodzaje grzybów - dzikie grzyby wolą rosnąć w ustronnych miejscach, gdzie nie ma zbyt wielu zakłóceń. Mając to na uwadze, powinieneś sprawdzić lokalizację grzybów, aby upewnić się, że rosną one w naturalnym środowisku.

Bądź ostrożny

Podczas zbierania grzybów należy uważać na te, które mają dużo białych lub żółtych włosków wyrastających z nich. Grzyby z tego rodzaju włoskami są toksyczne i najlepiej ich unikać. Należą do nich muchomor blady, muchomor sromotnikowy. Grzyb trujące łatwo pomylić z grzybami jadalnymi.

Co musisz wiedzieć zanim pójdziesz na grzyby?

Zanim pójdziesz na grzyby, musisz trochę poczytać. Istnieje wiele przewodników dostępnych online, które mogą pomóc w identyfikacji wspólnych grzybów jadalnych, takich jak grzyby polne i kurki, ale są też pewne toksyczne grzyby, na które trzeba uważać. Należy również pomyśleć o warunkach pogodowych i porze roku. Różne grzyby rosną w różnych porach roku i w różnych warunkach pogodowych.

Teraz, gdy skończyłeś czytać ten artykuł, powinieneś mieć lepsze pojęcie o tym, czym są grzyby i do czego się je wykorzystuje. Wszystko, co musisz zrobić, to nauczyć się podstaw identyfikacji grzybów i mieć pewność, że grzyby są bezpieczne do jedzenia.

29-08-2022 / ekolega

Wystawa roślin - spotkanie entuzjastów

Na początku XX wieku nastąpiła eksplozja zainteresowania ogrodnictwem, botaniką i alternatywnymi praktykami

Dalej #
25-06-2022 / ekolega

Najciekawsze warsztaty ekologiczne w Polsce

Edukacja ekologiczna stała się tak powszechna w szkołach, że jest praktycznie słowem kluczowym. Istnieje wi

Dalej #
17-06-2022 / ekolega

Klub książki - spotkanie miłośników książek

Czy chciałbyś porozmawiać z innymi czytelnikami o książkach, które uwielbiasz? Czy chciałbyś, aby istniał k

Dalej #
13-06-2022 / ekolega

Miłośnicy kotów łączcie się! Spotkanie miłośników kotów

Miłośnicy kotów to najlepszy rodzaj ludzi. Są wnikliwi, inteligentni i mają zabójcze poczucie humoru. Czy j

Dalej #
17-05-2022 / ekolega

Światowy Dzień Kota: Świętowanie radości z kociej miłości

Światowy Dzień Kota to coroczne święto miłości, jaką darzymy koty i radości, jaką daje nam ich towarzystwo.

Dalej #